Hulplijnen

Met de commando’s in de groep Hulplijnen kan je hulplijnen aanmaken, afbeelden, selecteren of verwijderen van de tekening. Je kan hulplijnen gebruiken om er visueel objecten mee uit te lijnen, maar je kan ze ook gebruiken als grijpobject. Elk object in de tekening kan worden omgezet in een hulplijn. Naast visuele hints krijg je bij hulplijnen ook help van de intelligente aanwijzer die je in staat stelt om heel nauwkeurig uit te lijnen. Hulplijnen worden na hun creatie vergrendeld en in de klasse “Hulplijnen” geplaatst. Ze hebben oorspronkelijk een lichtpaarse kleur, die je eventueel kan aanpassen via de klassekenmerken. De hulplijnen in je tekening zullen mee worden afgedrukt tenzij je het commando Verberg hulplijnen of Verwijder alle hulplijnen selecteert, waarmee je hulplijnen kan verbergen of permanent verwijderen.

Om een hulplijn te creëren:

Creëer het object dat zal dienst doen als hulplijn.

Selecteer dit object.

Selecteer het commando.

Het object wordt omgezet naar een hulplijn en in de klasse Hulplijnen geplaatst.

In het Bewerk > Hulpijnen vervolgmenu vind je de volgende commando’s:

Commando

Omschrijving

Zet om naar hulplijn

Hiermee zet je het geselecteerde object om naar een hulplijn.

Selecteer alle hulplijnen

Hiermee selecteer je alle hulplijnen in de tekening.

Toon hulplijnen

Gebruik dit commando om verborgen hulplijnen opnieuw weer te geven.

Verberg hulplijnen

Met dit commando verberg je de hulplijnen in de tekening.

Verwijder alle hulplijnen

Met dit commando verwijder je alle hulplijnen in de tekening, alsook de objecten die je gebruikte om ze te creëren.

Je kan met objecten plaatsen met behulp van de dichtstbijzijnde hulplijn door de restrictie Grijp naar object in te Set. Vanaf welke afstand je naar een hulplijn kan grijpen, hangt af van de instelling Grootte grijpzone in de categorie Selectie van de Vectorworksvoorkeuren; zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie.

Als je één enkele hulplijn wilt verwijderen, moet je deze eerst ontgrendelen via het menu Bewerk > Ontgrendel. Hierna kan je deze hulplijn bewerken. Selecteer Bewerk > Wis om de hulplijn uit de tekening te verwijderen. Ontgrendelen is eveneens nodig als je de hulplijn wilt verplaatsen. Zodra de hulplijn op de gewenste plaats staat, vergrendel je hem opnieuw via het menu Bewerk > Vergrendel.